Höstträdgård

Mycket att göra i trädgården nu. En del saker ska i jorden, andra upp ur den.

Satte äntligen vitlök i söndags. Har väntat på att sättlöken ska komma till min affär. Visserligen kan man sätta matvitlök men den är inte säker, inte viruskontrollerad och kan slå fel.

Tre lökar, a´15 kronor, ca tretti klyftor, ska  ge oss nog med vitlök nästa säsong. Dessutom satte jag en del groddknoppar som kom på de jag skördade för ett tag sedan. De ger bara en liten lök, utan klyftor och dem brukar jag nalla under sommaren.

Och äpplena trillar ned av sig själva, ännu inte fullmogna.

Kokade gele på äpplen och mynta, ska bli gott till vinterns lite tyngre maträtter. Kött för de som äter det, svamp för mig.

Svamp ja, skogen är full med svamp nu! Har plockat och torkat massor med svart trumpetsvamp.

Senaste korgen full med svart trumpet, i väntan på finrensning. Torkas på ramar av trä men myggnät över. torkar över natten.

Kantareller har vi i frysen så det räcker nu, tar bara med så pass som vi orkar äta på ett par dagar nu. Eller kan ge bort till någon. Resten blir kvar i skogen till andra.

Annars plockar jag just nu Blek taggsvamp, blodriska,  Rynkad tofsskivling/Rimskivling/Rimspindling(bytt namn många gånger)trattkantareller som torkas till vintern, snart Rödgula trumpetsvampar(har bokat sällskap för  en visit i ett kärr), och så ”finska”riskor som just börjar komma. Hoppas hitta Blomkålssvamp, ännu har vi bara hittat en liten i år. Men den är lite off season nu. Soppar finns det ännu, Karl-Johan börjar dyka upp mu, när dess säsong borde vara slut. Bara sandsopp har vi hittar mängder av, annars är det enstaka svampar bara. Den torkar vi i tunna skivor. Torr över natten och underbar i såser och gratänger sedan.

Riskorna kokar jag i rejält med vatten under ca 10 minuter, kyler och saltar in. Underbara att göra svampfärs av, eller den Finska svampsalladen. Behövs bara en näve  avsaltad, avvattnad och hackad  riska, en burk Smetana eller Crème Fraiche, en liten finhackad lök(röd, gul eller schalottenlök), lite hackad dill. Låt stå ett par timmar minst i kylen så smakerna blandas. Njut på rågbröd.

Plommonträdet har ansats, liksom äppelträdet, bärbuskarna har rensats. Har plockat frö av en del ettåriga blommor som gärna får komma igen nästa sommar. Flyttat en del växter och delat andra.

Här en upphittad, bland röran  av växter i den ”omöjliga slänten”, Höstaster.  Flyttad så den får plats och syns.

Odlingsramarna som töms vänder jag om  jorden i och fyller på med välbrunnen hästgödsel. Jorden är så tung här så det är nödvändigt att lätta upp den.

Säckarna innehåller hästgödsel,välbrunnen. Hämtat gratis på ett stall en bit bort. I den bortre ramen just nu sallad och gröngödslingsväxter, ska bli potatis där nästa säsong. I den främre den nyplaterade vitlöken. Där ska även andra lökar planteras, i vår. Ramarna är gratis, tjärade bara och uppfyllda med jord, kompost, torv och hästgödsel. Jorden börjar få bra struktur nu. var bara lera blandat med sand! Som cement när det torkar:(

Solrosorna finns över hela trädgården, planterade av fåglar som tappat frön. De får stå kvar så fåglarna får skörda också- Ser ofta talgoxar på de utblommade.

Vedboden är fylld, mera ved kommer i denna eller i nästa vecka. Vi får bra träning när den ska klyvas, även om vedklyven är superbra.

Pelle får sin tid, är ute mest hela dagarna nu, men inne längre när vädret är blött. Han kommer och går som han vill. Sover mellan våra kuddar på natten. Vår guldkatt!:)

Vi jobbar och jag pluggar vid sidan av.

Livet är bra!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s