Tur i trädgården

Välkommen in!

Rhododenron blev hotad med sekatör, blommar som aldrig förr nu.

Vi går åt höger…

Skuggrabatten går i gulgrönt och vitt. Enstaka blå och gula inslag finns, som trädgårds smörblomman och någon enstaka påsklilja.

Tulipanerna har blommat färdigt men är vackra ändå.

Vi fortsätter runt hörnet… förbi Pelles spaningsgranar.

Där borta är komposten och vedboden och rabatten som är full med vallmon och nu utblommade vivor i olika färger.

Så här strålande vackert var där för några veckor sedan.

Världens bästa vedklyv. Går på kaffe och smörgås, lämnar inga avgaser, väsnas inte och gör jobbet.

Vår ”fina fontän” med näckrosor och groda. Nät under vattenytan så ingen drunknar när de dricker eller badar.

Jordfabriken bakom en blombänk med dagliljor och annat smått,  Moses brinnande buske på hörnet bakom lyktan. Här jobbar miljoner trevliga maskar och gör jord av matrester och trädgårdsavfall. Varmkompost, öppen kompost för eftermognad, några plantor på tillväxt och så gömmer staketet också diverse bråte som krukor och köpta jord- och torvpåsar.

I närheten står  det stora plommonträdet.

Tomater, tomater och tomater.   Flera olika sorter, lite sena pga det kalla vädret. Men nu kommer de första blommorna. Plastväxthuset står i hörnet av altanen där det är lite mera skyddat.

Den gamla roslisten är nu rosfri. Jorden måste få vila och bli nematodfri. Pioner, smultronjasmin mm boar där nu. Precis vid dörren är min örtrabatt med salvia, timjan, rosmarin, vild vitlök, kyndel och lite annat. Blandat med blommor.  Och som vindskydd ett galler med klängande kaprifol. Krukor på stockarna ger uteplatsen liv.

Vår” omöjliga” slänt, numera full med blommor och älskad av humlor, bin och fjärilar.

Finsk Juhannusruusu.  Blommar lite tidigare här, i mina hemtrakter i Finland kring midsommar.  Ett skott från pappas tomt, har tagit sig fint fast den är i skugga stora delar av dagen. Den får gärna sprida sig i slänten. Överst mot garageväggen  en vanlig och en taggfri björnbär och en klätterros som inte tagit sig så bra. Och gubbens älskade humle.

Irisar, dagliljor, myntor, kattfot, violer, höstöga…minns inte ens alla sorter som är här.

Irisarna älskade omflyttning och delning i höstas. Här den högsta varianten men smala blad.

Tre olika sorters Iris har jag hittat, här en låg ljust blålila. Nävan är vild, Kantnepetan älskas av katterna, nära släkt med kattmynta som den är. Den brandgula liljan är tagen från mammas rabatt. Ska egentligen vara flyttad men lite blev visst kvar här. Under den, smultron som redan visar färg.

Blomprakt! Jorden binds med bitar av ett förvuxet barrträd vi tog bort förra året.

Saskatoonbuskar och sommarrabatt. Under rosa plasten chili och paprikor.

Syrenhortensia med sällskap av Aklejor. Myntor, Lammöra, Purpurplätt, mm. Äppelträdet och bärbuskarna i bakgrunden. Röda-, vita- och svarta vinbär och gröna krusbär.

Grönsakslandet. Fransk dragon och Libbsticka på kanten blandade med ringblommor. Jordgubbar i låda. Lökar, purjo, palsternacka, morot, dill, fänkål,rödbeta… Mycket gott väntas!

Potatis i en ram, squash i en och även i marknivå. Två stora plantor rabarber och lite blommor.

Hallon i två rader bakom dem vid gränsen till grannen.


Vitlök och rädisa i den högra ramen, blandade lökramen bakom. Jorden här är som betong när det torkar upp, därav ramarna där vi kan hålla bättre struktur på jorden. De är gratis,” tiggda”  från en möbelaffär, bestrukna med tjära. Sniglarna går inte upp i dem heller, i alla fall inte ännu.

Och till slut, självaste  Överste Trädgårdsmästaren och vaktkatten, Pelle.

Annons

12 kommentarer på “Tur i trädgården

 1. Ojoj vilket revir du har att basa över! Det verkar dock som du har pli på din matte för finare trädgård har jag sällan skådat. Häruppe i Dalarna är knappt knoppen synliga i irisarna, men blåklinten kommer strax att slå ut.
  Ha det gott i sommarvärmen Pelle

  • Den som väntar på nåt gott…väntar alltid för länge. Du ska se att sommaren kommer ikapp hos er med! Det är inget dåligt revir Pelle har och han njuter verkligen. Är ute mest hela dagarna nu.

  • Jam, det e ju lite att hålla reda på. men muslings tillgången är lite dålig, de har tagit slut. Tur det finns flera i skogen och hos grannarna. Nu kommer de små delikatesserna*asch* de söta musungarna menar jag
   /Pelle

 2. Finsk juhannusruusu luktar gott.Har det vid huset min son tog över i Västragötaland.Rex o Stampes aska ligger under den.Dit ska även Kidi en dag få sitt plats mellan sina kompisar.

  • Ja, den doftar fint! Finare kan man inte vila än under den rosen. Trist nog kommer vi alla till den dagen, fyra eller två ben, gör ingen skillnad.

 3. Oj, en sån fantastiskt fin trädgård! Där har du minsann mycket att göra, det förstår jag. Både du Pelle, och dina tvåbeningar.
  Nu inser jag vilka latmaskar vi är i mitt hus, både matte, jag och katterna!!!

  • Latmaskar? Ber att få protestera! Man ska göra det man tycker om. Matte och husse tycker om att härja i trädgården och odla en massa grönt. Andra njuter mera av en bok eller annat. Själv njuter jag av solen, mest och så möss. Ha en underbar sommar och njut!

 4. Oj, vilken trädgård! Jag har visserligen också en trädgård att påta i, men jag äger den inte och då känns det liksom inte så värt att lägga ner massa pengar, tid och energi på att få den som jag vill. Dessutom tror jag inte att hyresvärden skulle uppskatta om vi började gräba upp kvadratmeter efter kvadratmeter med gräsmatta… 🙂

  • nej, det skulle hen kanske inte uppskatta. Vi gräver gärna och flyttar om och gör allt som vi vill ha det. Huset är ju byggt av svärföräldrarna så vi vet rätt väl vad som är vad här. Allt vi gör uppskattas inte fullt ut av dem kan jag tänka mig, men nya tider, nya ideer.Och metoder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.