Sått och planterat

 

Så där ja, nu är lökarna planterade. Gul-, röd-  och schalottenlök finns i den största av ramar. Rödbetor, palsternacka och morot delar en ram. Lite dill sådde jag också. På bilden är det inte sått, ännu.

I de svarta lådorna finns jordgubbsplantor och vitlök satt i höstas. Några blad kan man nalla och skära fint i salladen eller på mackan.

Komposten är sållad och utkörd. Massor av lass med skottkärran har körts ut i grönsakslandet. Tänk vad våra små maskar jobbat med det vi kastat i hög. Blad, gamla blommor, gräsklipp,  blast, småpinnar, flis av större grenar och pinnar. Och vältuggad(av maskarna) hushållskompost som mognat ute i lådan  sen förra sommaren. Det har vi  blandat med trädgårdskomposten för att det inte ska bli för starkt.

Inte mycket blev kvar av alla de pinnar och löv som vi städat bort från tomten under två somrar. En liten hög i hörnet bara. Där gräver vi ned hushållskomposten just nu, bara grönsaksrester, äggskal och sånt, inget kött eller fisk. Hushållskomposten ska få vara ifred ett tag nu, sen öppnar vi den och lägger innehåller att mogna i en öppen kompostlåda. Och börjar om med att fylla den. I botten hamnar det i gropen.

Så här fint är det på ett ställe där det brukade stå någon sorts gräslig barrväxt. Inget orkade växa under den, men allt det här har alltid funnits där. Nu blommar det för fullt.

Och så har naturligtvis Pelle hjälpt till, idag också.

4 kommentarer på “Sått och planterat

 1. Vi har haft potatis i trädgårdslandet nu tre år i rad och vi diskuterar vad vi skall ha nästa år eftersom trädgårdsmästarna säger att man inte skall ha potatis i samma jord längre än så. Har du något bra tips?

 2. Vi har samma problem, svärfar har haft potatis på samma ställe länge. Vi hade det i en blomsterlist förra året för inga sorter fungerar i landet. Det blev bra. Nu iår satte i jordärtskockor där. Potatisen är satt i en ram med färsk jord ur påse+kompost från trädgården. Vi sätter mycket bönor som ger näring till jorden och har tagetes för att få bort ”knytt” ur jorden.

  • Att sätta potatis i en ram så där, inte dumt! Vi funderade på att sätta i några ”spänner” som vänner med bara balkong gör. Tagetes? Ojboj, vad mördarsniglarna skulle bli glada, de älskar tagetes 😀 Vi funderar på morötter och rödbetor, men vi vet ju inte om mördarsniglarna gillar det också 😦

   • Spann fungerar utmärkt också, vi hade en klar lagom till midsommar förra året.
    Tagetes tar hand om nematoder i marken. Vi har*peppar,peppar* inga mördarsniglar här ännu. Däremot en hel del vanliga. De avhyses raskt ut i skogen igen. Har ingen koll på vad deras meny består av, men har för mig att mördarsniglar äter allt, inklusive sina släktingar, äckliga kryp!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.