Le Creucet och Saskatoonmuffins

 

Idag hann vi med att vara lite mera sociala än annars.

Vi arbetade i helgen och hade ”helg”lunch  med nästan hela familjen idag istället.

Lagade en mustig köttryta på högrev( ca 1 kilo till 6  portioner) i små kuber, rotsaker, Ajvar och en massa tid.

Långkok, delvis i ugnen. I vår fina gamla Le Creucet gryta.

Började med att skära bort allt fett, senor mm från köttet. Allt det bortskurna tillsammans med rotsaker i bitar, (rotselleri,palsternacka, morot), en bit purjo, stjälkar från persilja, ett par lagerblad, fräste jag i grytan och slog på vatten. Det fick koka i någon timme, sen silade jag av buljongen och slängde resten i komposthinken.

Skar köttet i små kuber under tiden. När grytan åter var ledig slog jag i en skvätt olja. Värmde upp grytan och fräste köttet till lagom färg. Lite i taget, så klart.

När allt fått färg hällde jag buljongen och de stekta köttkuberna i grytan igen.

Fyllde på  nån tesked blandade pepparkorn i en tesil och la in den. Och så ett par nya lagerblad och ca en msk salt. Fyllde på vatten så det täckte köttet. Sen fick grytan koka upp och åkte in i ugnen på 175 grader i ca två timmar. Ugnen var ändå varm för plommonpajen*.

Efter två timmar var köttet  i princip färdigt. Då la jag i rotsakerna(en palsternacka, en bit rotselleri, två små morötter) skurna i fina kuber, en lök i kvartar, 10 cm bit purjo i skivor och 1 röd paprika i bitar. Och ett par rejäla slevar Ajvar. Strödde på två msk vetemjöl och rörde om. Sen fick allt svalna ordentligt  innan det åkte i kylen.

Ett par timmar före lunch idag  ställde jag grytan på spisen och lät det koka upp. Ställde värmen på lägsta och lät det puttra och rörde om då och då. Utan lock för att såsen skulle koka ihop och tjockna. Strax före servering skulle finskuren purjo, finskuren röd paprika och persilja strös på.

Kokade välsköljd korn till.   Sköljer man inte, blir det som en gröt. Gott och mera smakrikt än ris. Nyttigare också. Till det nykokt broccoli och en sallad med färsk babyspenat, isberg och små tomater.

Till efterrätt en syrlig  smulpaj på plommon och havregryn, serverad ljummen men TofuLine vaniljglass.

* och så pajen då:  Öste bara i en liter halverade frysta plommon i en smord form.  Blandade ihop 4 dl havregryn med 150 gr smör,  2 dl socker,  lite kanel och en gnutta salt och en slatt citronsaft och hällde ovanpå plommonen. Den fick stå i ugnen på 175 grader ihop med köttgrytan tills den såg färdig ut. Dvs hade fått en trevlig färg och plommonen kokade ordentligt. De avger rätt mycket saft och blöter ned smulorna. Den skulle värmas till ljummen före lunchen, blir godast så. Och jag skulle ändå värma upp ugnen för bakning.

Saskatoonbär plockade vi i augusti. Om det skrev jag då.

De ser ut som stora blåbär men har en annorlunda smak, lite åt marsipanhållet. Gjorde muffins med dem idag.

Till ca 3 dl bär tog jag 125 gr smör som vispades ihop med 2 dl socker. Tillsatte 3 ägg, ett i taget. Sen 2 tsk vaniljsocker, ½ krm salt, 1½ tsk bakpulver och 5 dl vetemjöl. Rörde om, ihop med 1 dl mjölk(laktosfri i vårt fall).

Blandade in bären som var halvfrusna och öste i muffinsformar med hjälp av två skedar. Gräddade dem  i 200 grader i ca 20 minuter. Mums!

Själv åt jag en gryta gjord på samma ingredienser som köttätarna, bara köttet var utbytt mot Blek Taggsvamp. Gott och nyttigt det också.

All blev mätta och nöjda. Ett par matlådor till arbetsdagarna blev det också.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s